
Miljøbevidste
Miljøindsats
På Materielgården arbejder vi målrettet på at reducere vores aftryk på miljøet. Med mere end 100 medarbejdere og ca. 80 køretøjer har vi et ansvar. Roskilde Kommune er geografisk ikke nogen stor kommune, og med vor organisering med 5 mødesteder - er det ikke de store afstande der skal tilbagelægges. Det giver gode muligheder for el-drift.
Indsatsen har de senere år derfor handlet om at overgå fra diesel til el-drift med de køretøjer der kan dette. Fokus er - og skal være - vores hovedopgave, og her har vi fundet mulighed for at udskifte flere af vore dieseldrevne køretøjer med el-køretøjer. Flåden består i dag af 9 el-køretøjer. Også hybridbiler har fundet vejen, og i 2019 er der udskiftet et tilsynskøretøj fra diesel til hybrid. Planen er at samtlige tilsynskøretøjer i fremtiden kører som hybrid eller el.
Fremtiden
Fremtiden skulle meget snart kunne byde på mulig partiel udskiftning af køretøjer af typen lille lastvogn. Teknologien og funktionaliteten er lige ved at være på plads, og det vil åbne nye muligheder. Materielgården benytter sig rigtigt meget af disse mandskabsbiler, og der vil være et fint potentiale i overgang til sådanne. Desværre kæmpes der en del for at sikre mulighed for at køre med anhænger - hvilket er en forudsætning for at der kan foretages en bred udskiftning.
En række af vore små og mellemstore maskiner har i en årrække været afprøvet udskiftet til el-drevne modeller. Hedegården, som er en af vores fire grønne driftsenheder, er særligt udpeget som forsøgssted for sådanne maskiner. Teknologien har betydet, at vi i dag kan anvende en række af vore maskiner på el i stedet for benzin. Det er der rigtigt meget godt miljø og arbejdsmiljø i - herunder ikke mindst en væsentlig reduktion af støj og lugtgener - til glæde for interne kunder og borgere.
Maskiner
På de større maskiner har det været vanskeligt at nå så langt - men alligevel er det lykkedes. Ved at udskifte én af vore meget store græsklippere til idrætsarealerne fra traditionel drift til drift med elmotorer, har vi dels gjort klipningen hurtigere, men også reduceret både brændstofforbruget og støjen markant. Endelig er det nye klippebord væsentligt lettere - og kan monteres foran traktoren - det er chaufføren meget glad for, da det reducerer behovet for hele tiden at se bagud. Det er under overvejelse om flere maskiner kan overgå til el-drift, herunder større selvtransporterende græsklippere og flishuggere.
Vor bygningsmasse er betragtelig på de 5 mødesteder. Den største ligger på Navervej med bl.a. vejafdeling, administration og værksted. Her energirenoverede vi primærbygningen i 2017-18. Det betød en væsentlig opgradering af isoleringsforholdene, en delvis udskiftning af varmeveksleren og et fint solcelleanlæg på taget.
Materielgården indgår som en vigtig brik i kommunens Strategiske Klima- og Energiplan.